Zelf gezonde appelmoes maken zonder suiker.

Wat is er nu lekkerder dan appelmoes, eigengemaakte appelmoes! Appelmoes kan je overal bij eten, denk maar eens aan rode kool met appelmoes of hutspot met appelmoes. Daarnaast is appelmoes natuurlijk ook een lekker tussendoortje. Een bakje warme appelmoes als je het even koud hebt of als je gewoon zin hebt om wat te eten, maar je weet niet wat… Het valt mij op dat de meeste mensen appelmoes uit een potje eten, dan is het wel een lekker tussendoortje, maar echt gezond is het niet.

Appelmoes zelf maken is zo’n beetje het makkelijkste wat er is. Je neemt een aantal appels, afhankelijk van de hoeveelheid appelmoes die je wil maken, meestal neem ik anderhalve kilo. Kijk even welke appels je lekker vindt. Meestal neem ik Elstar, die zijn lekker zoet, maar houd je van een wat frissere zurige smaak, dan kan je ook Goudreinetten nemen.

Wat heb je nodig?

Ruime pan, dunschiller of een aardappelmesje, garde.

1,5 kilo appels

Voor de smaak; kaneel, kardamon, steranijs, vanillestokje

Bereidingstijd

Totale bereidingstijd; 25 minuten, (waarvan 10 minuten schillen en 10 minuten koken)

Bereidingswijze

Schil de appels en de appels in partjes, dit hoeft niet zo netjes, je ziet er straks toch niets meer van terug.. Doe de appels in de pan en voeg een laagje water toe van ongeveer 1 cm, hiermee voorkom je dat de appels aanbranden.  Laat de appels ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot ze zacht zijn en je ze met een vork of garde makkelijk kapot kunt drukken. Meng de appels goed door elkaar, de moes ontstaat vanzelf. Zelf vind ik het lekker als de appelmoes nog wat grover is en er stukjes appel inzitten. Je kan de moes ook door een zeef halen voor een hele fijne appelmoes. Voeg als laatste er nog wat kaneel of kardamonpoeder naar smaak aan toe. De appelmoes kan je zowel warm als koud eten en is nog 2-3 dagen afgedekt in de koelkast houdbaar.

Eet smakelijk!

Wil je een keer een andere smaak dan kaneel, voeg dan eens kardamonpoeder of steranijs toe.