7 stappen om vandaag nog te beginnen met gezond eten.

Wil jij ook vandaag nog beginnen met gezond eten en heb jij ook voorlopig wel genoeg van al dat eten zo na de feestdagen en dan bedoel ik eigenlijk snoepen of ongezond eten. Zelf heb ik voorlopig wel genoeg gehad, ik vind het wel lekker en heel gezellig, maar uiteindelijk wordt ik er heel moe van en lekt al mijn energie weg.

 

Hoe kun je zelf beginnen met gezond eten en wat is gezonde voeding.

Gezond eten wil niet zeggen dat je nooit geen chocolade of een lekkere taartje mag eten, maar wel dat je je bewust ben van wat je eet en er van geniet!

Vaak hoor je dat je helemaal geen suiker meer mag eten als je gezond wil eten, dat wordt dan een flink puzzelen, want suiker zit echt bijna overal in. Denk maar eens aan ketchup of aan pindakaas. Maar meestal eet je daar maar een beetje van. Waar het om gaat is dat je beter minder suiker kan eten en dat klinkt al gelijk beter dan geen suiker, want iets dat je niet mag, daar moet je de hele tijd aan denken en dan wil je het toch… De meeste suiker zit altijd nog in taart, koekjes, chocolade, snoep, ijs, vla en frisdrank. Deze kun je als eerste laten staan.

 

Mag ik dan nog wel fruit eten? daar zit toch ook heel veel suiker in?

Ja fruit bevat ook suiker, maar er zitten daarnaast ook nog vezels en vitamine in en die heb je nodig om goed te kunnen functioneren, veel gezonder dus dan een paar koekjes of een handje M&M’s. Kies liever niet voor vruchtensap, als je het in een pak koopt is er vaak suiker aan toegevoegd en vaak ben je geneigd om in een paar slokken een heel glas leeg te drinken….

Wat kan je dan nog wel eten?

Kies zoveel mogelijk onbewerkte producten, hiervan weet je wat erin zit, namelijk alle vitaminen en mineralen die er van oorsprong in zitten en die wil je graag als je je fit wilt voelen. Fabrikanten willen dat zoveel mogelijk mensen hun product lekker vinden en voegen er daarom vaak suiker, vet en zout aan toe. Dit is trouwens vaak ook veel goedkoper.

7 stappen naar gezond eten

  • Kies voor onbewerkte producten.
  • Bereid zelf je maaltijd met echte ingrediënten. Veel lekkerder en je weet precies wat erin zit.
  • Kies voor volkoren producten. Hierbij kun je denken aan volkoren rijst, pasta en brood. Als het echt volkoren brood is staat er 100% volkoren op, dit kun je natuurlijk even bij de bakker vragen
  • Laat alle taartjes, koeken, snoep, chocolade, snoep, ijs en vla staan.
  • Vermijd alle drankjes met suiker, dus ook de energydrank en vruchtensap.
  • Kies voor volkoren producten. Als het echt volkoren is staat er 100% volkoren op, dit kun je natuurlijk even bij de bakker vragen.
  • Drink koffie of thee zonder suiker.
  • Eet lekkere gezonde tussendoortjes zoals bijvoorbeeld een handje noten, (gedroogd) fruit, groente, een eitje, een cracker met avocado of een rijstwafel met pindakaas en banaan.
  • Let op gezond lijkende producten. Kijk op de ingrediëntenlijst op de verpakking. Het ingrediënt dat het eerste wordt genoemd zit er het meeste in, staat suiker in de eerste vijf producten, bedenk dan of dit echt de moeite waard is om als tussendoortje te nemen.

Waar het op neer komt zijn goede gewoontes in je voedselkeuze, begin er vandaag nog mee!