Halloween en pompoen soep

Vandaag is het halloween. Als je in de winkels kijkt, kom je ze overal tegen; gele, groen en oranje pompoenen in allerlei vormen en maten. Heb jij al een gezichtje gemaakt in je pompoen en er een kaarsje in gezet? Wel heel leuk, maar wat een werk… En wat als je pompoensoep wil maken, zo lekker zacht en romig, maar voor je de pompoen in stukjes hebt gesneden ben je al bijna een half uur verder. Ik heb een oplossing voor hoe je snel de pompoen in stukjes snijdt.

Hoe snij je snel een pompoen in stukjes?

Hoe ga je dat doen? Was de pompoen goed. Stop de hele pompoen in een pan heet water, als het niet past kun je de pompoen na 10 minuten omdraaien. Breng het water aan de kook en doe als het lukt de deksel op de pan. Zet het gas op een laag pitje en laat de pompoen zo 10 minuten in de pan, het is niet de bedoeling dat het water heel hard kookt. Zoals ik al zei, is de pompoen heel groot, dan draai je hem om en laat je hem nog ongeveer 10 minuten in de pan staan. Vervolgens haal je hem eruit, het water kun je straks weer gebruiken voor de soep. De pompoen is nu zacht geworden en je kunt de schil er met een dunschiller of een mesje makkelijk af halen. Vervolgens snijd je de pompoen doormidden en haal je de pitten er met een lepel uit. De rest van de pompoen kun je nu makkelijk in stukjes snijden en gebruiken voor bijvoorbeeld een lekkere soep.

Pittige pompoensoep

Hou jij ook van een lekkere pittige pompoensoep? Heerlijk als het weer kouder wordt en je zin hebt om iets warms te eten.

Wat heb je nodig?

1,5 kilo pompoen

2 ui

3 winterwortels

2 blaadjes laurier

lepom teentjes knoflook

2 eetlepels olijfolie

1 liter groentebouillon

1 theelepel komijn(djinten)

1 theelepel tabasco

gemalen (rode) peper naar smaak

crème fraiche naar smaak en voor de garnering

 

Bereidingswijze

Verhit de olie in de pan. De pompoen snij je in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm en de wortel in plakjes van 1 cm. Snij de uien en de knoflook in kleine stukjes. Doe dit bij elkaar in de pan en fruit het ongeveer 10 minuten aan. Voeg de bouillon toe en de laurierblaadjes en laat het samen ca. 20 minuten zachtjes koken. Haal de laurierblaadjes eruit, echt die mee pureren in de soep is niet lekker! Pureer met de staafmixer tot het een mooie gladde soep is. Nu de tabasco, komijn en naar smaak (rode) peper toevoegen. Vind je hem iets te dik, voeg dan nog wat kokend water toe. Serveer in kommetjes en doe er nog een beetje crème fraiche voor de garnering over.

 

Eet smakelijk!