Voel je fit tijdens carnaval.

Het is weer bijna, carnaval!! Even je verstand op nul en lekker los gaan. Vaak drinken we dan een lekker biertje en eten we wat er op ons pad komt. Maar wat als jij je fit wil blijven voelen, op je gewicht wil blijven en geen kilo’s wil aankomen door de carnaval of geen dagen rond wil blijven lopen met een kater? Hieronder tips hoe je dan toch gezellig en vol leut carnaval kan vieren.

Nog even en dan is het weer zover, hier in het zuiden van het land barst dan weer de Carnaval los en in een paar plaatsen in het noorden trouwens ook..  Van vroeger uit was Carnaval een eetfestijn  het was je  laatste kans je vol te eten voordat de vastentijd begon. Tegenwoordig wordt dit nog maar weinig gedaan. Voor velen is Carnaval 5 dagen doorzakken en eten en natuurlijk van alles veel te veel. Bij Carnaval horen dan ook veel drank en veel vette happen toch? Jammer van al die tijd dat je goed je best doet want in deze dagen heb je er dan ook gauw een paar kilo’s bij ondanks het hossen en het springen. Om de “schade“ te beperken wil ik je een paar tips meegeven alvorens je in het feestgedruis losbarst.

Wat is een kater precies?

De reden dat je je zo slecht voelt na een avondje flink doorzakken is vochtverlies. De alcohol onttrekt vocht aan je lichaam en hierdoor krijg je hoofdpijn. Wanneer de alcohol wordt afgebroken door je lichaam komen er afbraakproducten vrij die je misselijk maken. Het beste middel tegen een kater is dan ook niet drinken. Wil je wel alcohol drinken, maar geen kater? Bedenk dan van tevoren hoeveel je wilt drinken, wellicht kun je je daar makkelijk aan houden. Kies eens voor een alcoholvrij biertje of voor een waterzakje, voor degene die het niet kennen, dit is een mix van half bier, half spa rood, die je zo kan bestellen aan de bar. Drink je iets anders, houd dan een ruime bodem in je glas, zodat je makkelijker een rondje over kan slaan. Verder is het belangrijk om in ieder geval vochttekort te vermijden. Wissel elk glas alcohol af met een glas water, zodat je vochtbalans op peil blijft. Of drink bij thuiskomst nog flink wat water. Ook de volgende ochtend heb je vaak nog extra vocht nodig.

Waarom kom ik aan tijdens de Carnaval?

Frisdrank en alcohol en alle mixdrankjes bevatten veel calorieën en veel suiker. Vooral de mixdrankjes bevatten vaak meer calorieën dan een normaal biertje. Wissel ook hier goed af met water. Bij frisdrank kun je in de meeste gelegenheden ook voor light kiezen als je niet van spa rood of water houdt.

Na het stappen heb je dan ineens flinke honger dat komt doordat de alcohol ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel na een tijdje daalt. Dan is de vette hap in de buurt een makkelijke optie want je gaat vrijwel niet tussendoor naar huis om te eten, al zou dat wel de beste oplossing zijn. Daarom een paar tips om zo gezond mogelijk te snacken. Uit onderzoek is gebleken dat de top 3 van carnavalsvoedsel bestaat uit: friet, shoarma en pizza.

Weet je eigenlijk wel hoeveel calorieën erin zitten?

  • Een portie friet (150g) bevat 450 calorieën.
  • Een broodje shoarma (zonder saus, per 150g) 480 calorieën.
  • Een gemiddelde halve pizza (200g) 408 calorieën

Is dit ook wat jij eet na een avondje hossen, vergeet dan niet dat voordat je naar bed gaat  je de energie niet meer verbrand.. Kies bij de snackbar één snack uit. De “magerste” varianten zijn een kroket of een kipcorn. Kies niet voor een vette saus zoals satésaus of mayonaise, maar bijvoorbeeld voor ketchup. Belangrijk is dat je, als je thuis bent, wel gezond eet. Als je laat op staat ga dan niet meteen aan de spek met eieren maar eet een normaal ontbijt eventueel aangevuld met fruit.

Drink om je fit te voelen tijdens de carnaval geen alcohol op een lege maag! Neem voordat je gaat stappen een goede en gezonde maaltijd bijvoorbeeld stamppot of erwtensoep met veel groenten dan heb je een betere “bodem“ dan wanneer je gebakken kibbeling neemt aan de viskraam. Bovendien prikkelt alcohol ook de maag. Als je maag leeg is, dan is de kans groter op misselijk worden en overgeven, dan met een gevulde maag.

Tip: maak voordat je op stap gaat vast het eten klaar (bijvoorbeeld een dag van te voren). Een grote pan soep, een stamppot of goed gevulde pasta kan je gemakkelijk invriezen. Zo sta je niet lang in de keuken en hou je genoeg tijd over om te feesten.

After Carnaval Tips

Drink bij als je thuis komt een aantal glazen water. Zet een paar flesjes water klaar naast je bed zodat je gemakkelijk kunt drinken zonder je bed uit te komen. Slaap voldoende, als je normaal 8 uren slaap nodig hebt, probeer deze dan ook minstens te slapen. Je leeft al onregelmatig en als je dan ook nog te weinig rust neemt voel je je helemaal slecht.  Een lekkere verfrissende wandeling maken of  een stuk hardlopen als je nog tijd over hebt zorgen ervoor dat je weer frisse energie krijgt voor een dag hossen en springen.  Je krijgt ook eerder weer de neiging om gezonder te eten omdat je waarschijnlijk merkt dat gezond  eten omdat slechte voeding snel je prestaties verlaagt. Natuurlijk is Carnaval een feest en heb je zelf in de hand wat je die dagen eet en drinkt. Om je kilo’s kwijt te raken neem je een paar “vastendagen” om zo je extra kilo’s weer kwijt te raken en terug in je dag routine te komen. Vermijd snacks en onnodige tussendoortjes en drink veel water. Eet veel groenten en fruit, beweeg voldoende en net zo belangrijk rust goed uit.

Maar vooral veel plezier en Alaaf !