Hoe herken je stress?

Een hoge bloeddruk, weinig geduld, slecht slapen, gewichtstoename of juist afname, hoofdpijn, spierpijn, je niet goed kunnen concentreren en weinig geduld hebben. Herken jij deze kwaaltjes? Ze lopen nogal uiteen en meestal is het moeilijk om precies te zeggen waardoor ze veroorzaakt worden. Heb je wel eens gedacht aan stress? Dit zijn namelijk de kenmerken van (werk)stress. Hoe zit dat met jou, heb je wel eens stress en is het dan alleen op je werk of ook tijdens je privésituatie?

Stel jezelf eens een aantal vragen en bepaal voor jezelf hoe het met de stress bij jou zit. Misschien kan het je helpen om voor je zelf te bepalen of je last hebt van (werk)stress.

 • Moet jij hard werken om je dagtaak af te hebben?
 • Ga jij ’s avonds naar huis  of sluit jij je dag af met een voldaan gevoel omdat je al je taken van die dag af hebt gekregen of baal je ervan dat het je weer niet is gelukt?
 • Word je verantwoordelijk gesteld voor dingen waar je echt geen invloed op hebt?
 • Kun je je eigen pauzes bepalen?
 • Doe je vaak verschillende dingen tegelijk?

Door te kijken naar je eigen antwoorden voel je waarschijnlijk al hoe het bij jou zit. Ben je vaker ontevreden en voel je je regelmatig onzeker dan kan het zijn dat de spanning je teveel wordt. Wat kun je doen om dat te voorkomen?

8 tips stress te voorkomen

 1. Maak aan het begin van de week een haalbare planning van dat wat je wil gaan doen die week. Hierdoor zie je meteen waar de knelpunten liggen.
 2. Zet jezelf bovenaan in je agenda! Zorg je goed voor jezelf en plan de andere taken eromheen.
 3. Wissel regelmatig van taak. Lang werken achter je computer kun je bijvoorbeeld afwisselen door even koffie te halen voor je collega’s of iemand te mailen in plaats van te bellen.
 4. Neem tijd om te gaan lunchen en probeer eens tijd vrij te maken om na de lunch een wandeling te maken. Je krijgt er een lekker leeg hoofd van en na die tijd kun je weer veel efficiënter werken.
 5. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding en zorg voor variatie. Onbewerkte voeding is voeding  waar voldoende vitaminen, mineralen en vezels in zitten. Hierdoor krijgt je lichaam alles binnen wat het nodig heeft waardoor het beter kan functioneren en je weer energie krijgt.
 6. Drink voldoende water.
 7. Kijk eens waar je energie van krijgt, weet jij wat je waarden zijn, waar je echt blij van wordt? Hoe kan je ervoor zorgen dat ze terug te vinden zijn in je dagelijkse werkzaamheden?
 8. Zorg voor voldoende nachtrust.

 

 

8 tips tegen stress